пʼятниця, 3 листопада 2023 р.

У ЦЕЙ ДЕНЬ 16 ВЕРЕСНЯ

 У свiтi:

    • • 16–23 вересня – Європейський тиждень мобільності, який включає дні громадського транспорту (16 вересня) та житлових зелених вулиць (20 вересня). Щороку 16–22 вересня тиждень святкують у понад 2 000 містах Європи, щоб показати, що використання приватних автомобілів потрібно зменшувати, а громадського транспорту, велосипедів і пішохідних зон – збільшувати.
      • Міжнародний день збереження озонового шару (International Day for the Preservation of the Ozone Layer). Відзначається за рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1995 р.у день підписання Монреальського протоколу про речовини, які руйнують озоновий шар (1987). У 1985 р. Україна підписала, а у 1986 р. ратифікувала Віденську конвенцію про охорону озонового шару. На основі Віденської конвенції (1988) Україна приєдналася до Монреальського протоколу з речовин, які руйнують озоновий шар.
      • Всесвітній день прибирання, або Всесвітній день чистоти (World Cleanup Day). Відбувається у третю суботу вересня з 2008 р. на засадах громадської акції у всьому світі за ініціативи Let's Do It! World (Естонія) з метою боротьби з глобальною проблемою твердих відходів, включаючи проблему морського сміття.
      • День свободи програмного забезпечення (Software Freedom Day). Відзначається з 2004 р. у третю суботу вересня некомерційною організацією «Міжнародна організація свободи програмного забезпечення» з метою підвищення рівня обізнаності про вільне ПЗ і його переваги, інформування про останні технології та тенденції в СПЗ, а також на заохочення його використання.
      • День народження Джульєтти (Compleanno di Giulietta). Відзначається в день народження головної героїні трагедії В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта» (1284).
      • День винахідника і раціоналізатора. Відзначається згідно з Указом Президента України №443/94 від 16.08.1994 р. у третю суботу вересня як свято винахідників і раціоналізаторів. В Україні діє Закон «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» №3687-ХП від 15.12.1993 р.
      • День фармацевтичного працівника. Відзначається згідно з Указом Президента України №1128/99, від 07.09.1999 р. у третю суботу вересня.
      • 365 років від дня укладання Гадяцького договору («Гадяцькі статті»), угоди, між Річчю Посполитою і Гетьманщиною, що передбачала входження останньої до складу Речі Посполитої під назвою «Великого Князівства Руського» як третього рівноправного члена двосторонньої унії Польщі та ВКЛ.
      • 140 років від дня народження Леоніда Андрійовича Пахаревського, українського письменника, актора, режисера, перекладача, автора п’єс «Нехай живе життя», «Тоді, як липи цвіли», оповідань «Чужий», «Над Дунаєм», «Батько». Помер у 1938 р.

    • (С) ДОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар