неділя, 5 листопада 2023 р.

У ЦЕЙ ДЕНЬ 26 ВЕРЕСНЯ

 У свiтi:

    • • Європейський день мов, заснований 06.12.2001 р. Радою Європи за підтримки ЄС. Відзначається в країнах Євросоюзу. Всього на Землі близько 6 000 мов, з яких 1 000 – африканські, 700 – папуаські. Сорока найбільш поширеними світовими мовами говорить 2/3 населення Землі.
      • Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Відзначається згідно резолюції Генеральної Асамблеї ООН з 2013 р. з метою підвищення рівня інформованості та просвіти населення про загрозу, створювану ядерною зброєю для людства, і необхідності повної ліквідації цієї зброї, з тим щоб мобілізувати міжнародні зусилля на досягнення спільної мети побудови світу, вільного від ядерної зброї.
      • 135 років від дня народження Томаса Стернза Еліота, американського поета, драматурга і літературного критика, одного із найбільш шанованих і широко читаних поетів в англомовному світі, що справили істотний вплив на світову культуру XX ст., автора поем «Безплідна земля», «Поховання померлого», «Порожні люди», «Чотири квартети» та інших. Помер 4 січня 1965 р.
      • 130 років від дня народження Микити Павловича Годованця, українського поета-байкаря, автора збірок «Незаможник Клим», «Парася на парастасі», «Будяки», «Довгоносики», «Заяча математика», «Талановита Тріска». Помер 27 липня 1974 р.
      • 180 років від дня народження Тома Коллінза (Джозеф Ферфі), австралійського письменника, одного із зачинателів демократичної традиції та реалістичного роману в австралійській літературі, автора роману «Таке життя», повістей «Любов Рігбі», «Балн-Балн і Бролга» та інших. Помер 13 вересня 1912 р.
      • 125 років від дня народження Джорджа Гершвіна (Яків Гершович; варіант – Джейкоб), американського композитора, піаніста, автора першої національної опери (з життя американських негрів) «Поргі та Бесс», опери «135-та вулиця», мюзиклів «Ля-ля, Люсіль», «О, Кей», «Розалі», «Леді, будьте ласкаві», «Про тебе я співаю», а також музичних творів «Американець у Парижі», «Кубинська увертюра». Помер 11 липня 1937 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар