понеділок, 11 березня 2024 р.

У ЦЕЙ ДЕНЬ 7 БЕРЕЗНЯ

 У свiтi:

    • • День тюльпанів – перших квітів, які з’являються в березні й уособлюють весну, приносять ніжність і радість.
      • 150 років від дня народження Івана Дем’яновича Рубчака, українського драматичного актора і співака (бас), працював у Руському народному театрі у Львові, в трупі «Тернопільські театральні вечори» та інших. Помер 11 травня 1952 р.
      • 140 років від дня народження Марини Михайлівни Скибицької, української та російської співачки (меццо-сопрано) та музичного викладача. Померла 29 січня 1943 р.
      • 100 років від дня народження Абе Кобо (Абе Кіміфуса), японського письменника, драматурга і сценариста, представника літературного авангарду, автора романів «Жінка у пісках», «Чуже обличчя», «Людина-коробка», «Ковчег „Сакура”» та інших. Помер 22 січня 1993 р.


    • Говорячи про японську літературу, не можна оминути увагою письменника, драматурга і сценариста, одного з найталановитіших письменників Японії ХХ століття Кобо Абе (яп. 安部公房, あべこうぼう, справжнє ім'я — Абе Кіміфуса, 1924 - 1993). Його творчість відзначалася філософським поглядом на проблеми сучасного світу, вирізняти найголовніше, що хвилює людину в даний момент життя, проникати в саму сутність речей. У його творах кожен знайде не тільки проблеми, які хвилювали кожного японця, але й всієї земної цивілізації другої половини ХХ століття. Всесвітню славу принесли письменнику романи: «Жінка в пісках» (1962), «Чуже обличчя» (1964) і «Спалена карта» (1967), в основі яких основною тема творчості був пошук людиною власної ідентичності в сучасному світі. Адже розквіт його творчості припав на той час, коли всі філософи і письменники того часу намагалися в своїх творах відповісти на питання, найважливіше для кожної людини – її місце і призначення в цьому житті.

       «Жінка в пісках», став класикою японської та світової літератури і є блискучим прикладом так званого літературного екзистенціалізму, що зародився у Франції. Ця течія в літературі, як і в мистецтві назагал, виникла в середині ХХ сторіччя і перевернула всю свідомість людини. Адже твори змушували людину розуміти своє буття, мислення, стани своєї душі, тобто своє призначення в цьому житті – усвідомити в чому ж сенс справжнього буття, справжнього існування.


      «Жінка в пісках»
       - своєрідна філософська притча, що змальовує боротьбу людини з обставинами, в яких вона несподівано опинилася. Написаний майже в детективному жанрі, твір приваблює своїм навдивовижу оригінальним і напруженим сюжетом. З надзвичайною ретельністю Кобо Абе простежує за постійно змінюваним фізичним, емоційним і психологічним станом свого героя. Його щоденне існування в піщаній ямі описує з таким глибоким реалізмом, що вселяє довіру до незвичного сюжету і водночас вносить напруженість у перебіг подій. Цей роман три рази перевидавали. В нас є всі три видання цього твору. Найновішим з них є видання 2004 року в блискучому перекладі одного з найкращих знавців і перекладачів з японської мови на українську Івана Дзюба із його ж післямовою. 


      «Чуже обличчя» 
      – ще один з найвідоміших романів видатного японського письменника Кобо Абе. В основі сюжету – ситуація, коли в результаті травми герой змушений послухатися поради лікарів і замінити своє обличчя маскою. Як тільки це відбувається, з людиною починають відбуватися дивні зміни. В його душі поселяється підозра, що існує необхідність сховатися від звичного світу. Він з новим обличчям відкриває жахливу можливість переродження особистості, кардинальної зміни самих її основ. Це видання є у фондах Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського в книзі «Избранное», яка вийшла перекладом В. Гривніна російською мовою 1988 року. Твори Кобо Абе популярні не тільки в Японії, а як справжні пам’ятки японської літератури ХХ століття, перекладені на багато мов світу.

       «Спалена карта», роман який одночасно вийшов друком у Японії та США. Автор ще раз показує беззахисність людини перед суспільством, ворожнечу, страх та самотність. Цікавим є те, що за сюжетом роману знято фільм відомим японським режисером Хіросі Тесигахару в 1968 році.

       На Днiпропетровщинi:

    • • 24 лютого за ст. ст. – 235 років тому (1789 р.) у слободі Піщанка (нині с. Новомосковського району) освячено новозбудовану дерев’яну Архангело-Михайлівську церкву і розпочато в ній богослужіння.

    • (С) ДОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар